Malt whisky
WHISKY BENRIACH 0,7l 10YO 43%
WHISKY BENRIACH 0,7l 10YO 43%
Popis produktu
BenRiach 10 ročný v sebe skrýva charakteristický hladký a viacvrstvový charakter tejto destilérky. Whisky zreje najmenej desať rokov v sudoch po bourbone, v sudoch po sherry a v panenských dubových sudoch, aby vytvorili vrstvy nádherného ovocného sadu, luxusného medového plástu a toastového duba, všetky pretkané jemnou stopou dymu. Dokonalý úvod do Speyside Single Malt.
O destilérke:
Príbeh BenRiach začína v roku 1898. John Duff sa rozhodne investovať a postaviť novú pálenicu na malom kopci nazývanom "Ben", v susedstve starej "Riach" farmy na severe oblasti Speyside.
V rovnakom období vzniklo množstvo ďalších páleníc, ako dôsledok krízy na trhu s brandy. Nekontrolovateľný nárast pôžičiek a pochybné praktiky pri blendovaní whisky nakoniec spôsobili kolaps, nazývaný „Pattison`s crush“, ktorý svet whisky uvrhol do temných čias na dlhú dobu. Mnoho páleníc sa zatvorilo a medzi nimi aj BenRiach.
Až na začiatku 70. rokov 20.storočia sa BenRiach vrátil k destilácii whisky v starom štýle z 19. storočia s použitím sladového jačmeňa údeného hornou rašelinou. Bol to odvážny, netradičný krok v oblasti Speyside známej výrobou nerašelinových whisky. Rašelina z kopcov vypaľovala pec a produkovala teplo potrebné na kontrolu procesu klíčenia. Výrazný rašelinový voňavý dym krútiaci sa z komínov nahor je možné pozorovať počas celého roka aj dnes.
Pálenica sa posúvala stále ďalej. V roku 1994 vydala svoju prvú single malt. Od roku 1998 BenRiach začal vyrábať malé dávky tri krát destilovanej whisky; tradície, ktorou pokračuje raz ročne. Tretia destilácia ešte zvyšuje BenRiachov ovocný charakter a vytvára ultrahladkého ducha pre tento malý šaržový štýl.
Dnes portfólio BenRiach Distillery obsahuje klasické nerašelinové whisky, whisky rašelinové typu Highland a trikrát destilované whisky. To všetko je zavŕšené majstrovským eklektickým výberom sudov z celého sveta.
Vedeli ste: To sa deje pod taktovkou ženy- hlavnej Master Blenderky- Dr.Rachel Barrie!