Víno
VINÁRSTVO PAPILLON LE ROSE PINOT NOIR 2022 0,75l BIO
VINÁRSTVO PAPILLON LE ROSE PINOT NOIR 2022 0,75l BIO
Popis produktu
Vôňa predstavuje letný košík plný ovocia : maliny, čučoriedky, ríbezle, jahody ... V chuti plnosť a sviežosť, ideálne letné potešenie.
Celková síra (oxid siričitý): 24 mg/l
Voľná síra: 2 mg/l
Zvyškový cukor: 1,8 g/l
Výroba: Hrozno sa lisovalo vcelku, prebehla spontánna fermentácia (bez selektovaných kvasiniek a enzýmov) a následne víno zrelo v sklolaminátovej nádobe.
K čomu sa hodí: Výborne sa páruje s pečeným kuraťom na tymiáne, so syrom Gouda, lososom a šalátmi.Podávajte pri teplote 8 až 10°C.
O vinárstve
David Papillon je rodený Francúz (v susednej dedinke v Bretónsku vyrastal Asterix;), ktorého láska k žene Darinke a vínu priviedla na Slovensko. Ako študovaného someliéra so skúsenosťami z michelinovských reštaurácií, ale aj z veľkých austrálskych a menších slovenských vinárstiev, ho okamžite uchvátila dedinka Devičie na strednom Slovensku. Ideálne zloženie pôdy na sopečnom podloží z vulkánu Sitno, pivnice vytesané priamo v tufe, ale aj milí a srdeční ľudia.
Ich prvé víno sa zrodilo v roku 2018 z dopestovaného bio hrozna. Na jar 2020 začali s výsadbou vlastných vinohradov v ekologickom poľnohospodárstve priamo v Devičí. Od roku 2019 sa vinárstvo stalo certifikovaným BIO vinárstvom.
"Respecter la terre! Rešpektuj pôdu! Nechcem jesť jedy a nechcú ich ani naše vinohrady, " zdôrazňuje David Papillon.
Rešpektovaním prírody umožňujú hroznu aby sa ukázalo v jeho prirodzenej kráse. Vína sú vyrobené s vášňou a láskou a obsahujú len hrozno a trochu síry. Víno nespútavajú presným receptom. Víno bude také, aké je hrozno. Veria v ideu, že z dobrého hrozna sa vyrobí dobré víno len s minimom zásahov a pridaných látok. Kvasenie prebieha spontánne, fľaškovanie samospádom.
Úspechy:
David a Darina si najviac cenia, že boli akceptovaní na zahraničné festivaly naturálnych vín ako Les Anonymes - Francúzsko, Raw wine - Anglicko, Vinoso - Holandsko.
Vedeli ste, že:
Okrem toho že sú gurmáni vo víne, sú aj gurmáni vo varení, radi varia a pečú - špeciálne francúzske recepty, dezerty, kváskový chlieb a bagety. Majú záhradu formou permakultúry a rodí im mnoho zeleniny.
David od detstva miluje traktory a má ich repliky, rád sleduje vtáčiky ako amatérsky ornitológ a svoju prvú fľašu vína otvoril sám ako 5 ročný. Darina rada šije a navrhuje šaty, maľuje a tvorí. Vie navŕtať diery, maľovať steny, silikónovať a špárovať kachličky – naučila sa to v praxi, pri rekonštrukcii vinárstva.