Pét - Nat
PIVNICA ČAJKOV RED GULL #3 PÉT-NAT 0,75L
PIVNICA ČAJKOV RED GULL #3 PÉT-NAT 0,75L
Popis produktu
Zloženie: Frankovka modrá, Pesecká Leánka
Víno, ktoré chutí presne tak, ako vyzerá. Malinovo-jahodová limonáda s nádychom kvasníc a sopečného popola, ktorý pripomína slaný karamel.
Výroba: Hrozno Leánka maceruje na šupkách 3-5 dní. Následne spontánne fermentuje v nereze približne 2 týždne bez akejkoľvek manipulácie, aby sa zachovala sviežosť a prirodzené jemné šumenie. Následne sa pridáva mušt z Frankovky a víno dokváša vo fľašiach. Tvorenie sedimentu je prirodzená vlastnosť vína a neznižuje jeho kvalitu.
K čomu sa hodí: Podávajte kedykoľvek počas dňa :) Koláč s červenými bobuľami a šľahačkou je perfektné spojenie, rovnako ako toast s grilovanou cuketou a bryndzou. Podávajte pri teplote 7 až 9 °C, podchladené a otvárajte opatrne.
O vinárstve:
MAREK UHNÁK HOVORÍ: „DNES SA K HROZNU A VÍNU STAVIAM S REŠPEKTOM A POKOROU. IBA TAK MÔŽE ČLOVEK SLÚŽIŤ AKO NÁSTROJ K JEHO ZUŠĽACHTENIU A SPROSTREDKOVANIU.
Prvýkrát som to pochopil pri Peseckej leánke, ktorej nežný charakter je ľahko pokrivený a uniformný už pri citlivejšom používaní selektovaných kvasiniek, enzýmov, či iných aditív. Jedinou správnou cestou je rešpektovať silu prírody, vplyv ročníka, pochopiť miesto pôvodu a cez víno objavovať to, čo nám príroda darovala.“
Osud rodiny Uhnákovcov je už niekoľko generácií pevne previazaný s Čajkovom, južnými svahmi Štiavnických vrchov a samozrejme s vínom. Pečať Ostrihomského arcibiskupa z roku 1666, ktorá oprávňovala našu rodinu obchodovať s vínom a poľnohospodárskymi produktami, je dnes pre mňa symbolom a zhmotnením schopností predchodcov a zároveň výzvou k zodpovednosti voči nim.
Marek pochopil, že hon sa medailami a víťazstvami na vinárskych súťažiach je len ilúziou úspechu. Pochopenie osobitosti prostredia, ktoré formuje vinára aj vinohrad, prijatie limitov a objavovanie s tým spojených jedinečností je podstatou vinárskeho údelu. Návrat na začiatok, rešpekt k predkom a prírode, odvaha ísť svojou cestou zneju ako klišé, no dodržanie týchto princípov okolo vás urobí nemalé vibrácie, ktoré sa šíria ako vlny po vodnej hladine po dopade kameňa.
Úspechy
Dnes Marekove vína môžete nájsť v michelinovských reštauráciach v Taliansku, Anglicku aj v USA.
Vedeli ste, že:
Marek bol zakladajúcim členom Subaru klubu na Slovensku, a jeho vášeň pre tieto autá stále horí. ;) Ďalšou zaujímavosťou je, že jeho vinárstvo sa nachádza v bývalom Letnom sídle Grófa Kosztolányiho a pivnica sa nachádza pod jeho hrobkou.