Oranžové víno
VINÁRSTVO PAPILLON SAUVIGNON MACÉRATION BIO 2021 0,75L
VINÁRSTVO PAPILLON SAUVIGNON MACÉRATION BIO 2021 0,75L
Popis produktu
Oranžové víno, hrozno macerovalo 10 dní na šupkách. V aromatike liči, kvetinové arómy ako ruža, v pozadí sa vynímajú mandľové tóny. Jemné, ale zároveň s výraznou aromatikou. Príjemné triesloviny.
Celková síra (oxid siričitý): 4 mg/l
Voľná síra: 2 mg/l
Zvyškový cukor: 0,1 g/l
Certifikát VINS METHODE NATURE
Výroba: Hrozno spontánne fermentovalo (bez selektovaných kvasiniek a enzýmov), macerácia 10 dní na šupkách. Následne zrelo 9 mesiacov v betónovom vajíčku.
K čomu sa hodí: Ideálne k zeleninovým polievkam, pečenej zelenine, rizotu. Výborne sa páruje takmer s akýmkoľvek pokrmom. Podávajte pri teplote 10 až 14°C.
O vinárstve
David Papillon je rodený Francúz (v susednej dedinke v Bretónsku vyrastal Asterix;), ktorého láska k žene Darinke a vínu priviedla na Slovensko. Ako študovaného someliéra so skúsenosťami z michelinovských reštaurácií, ale aj z veľkých austrálskych a menších slovenských vinárstiev, ho okamžite uchvátila dedinka Devičie na strednom Slovensku. Ideálne zloženie pôdy na sopečnom podloží z vulkánu Sitno, pivnice vytesané priamo v tufe, ale aj milí a srdeční ľudia.
Ich prvé víno sa zrodilo v roku 2018 z dopestovaného bio hrozna. Na jar 2020 začali s výsadbou vlastných vinohradov v ekologickom poľnohospodárstve priamo v Devičí. Od roku 2019 sa vinárstvo stalo certifikovaným BIO vinárstvom.
"Respecter la terre! Rešpektuj pôdu! Nechcem jesť jedy a nechcú ich ani naše vinohrady, " zdôrazňuje David Papillon.
Rešpektovaním prírody umožňujú hroznu aby sa ukázalo v jeho prirodzenej kráse. Vína sú vyrobené s vášňou a láskou a obsahujú len hrozno a trochu síry. Víno nespútavajú presným receptom. Víno bude také, aké je hrozno. Veria v ideu, že z dobrého hrozna sa vyrobí dobré víno len s minimom zásahov a pridaných látok. Kvasenie prebieha spontánne, fľaškovanie samospádom.
Úspechy:
David a Darina si najviac cenia, že boli akceptovaní na zahraničné festivaly naturálnych vín ako Les Anonymes - Francúzsko, Raw wine - Anglicko, Vinoso - Holandsko.
Vedeli ste, že:
Okrem toho že sú gurmáni vo víne, sú aj gurmáni vo varení, radi varia a pečú - špeciálne francúzske recepty, dezerty, kváskový chlieb a bagety. Majú záhradu formou permakultúry a rodí im mnoho zeleniny.
David od detstva miluje traktory a má ich repliky, rád sleduje vtáčiky ako amatérsky ornitológ a svoju prvú fľašu vína otvoril sám ako 5 ročný. Darina rada šije a navrhuje šaty, maľuje a tvorí. Vie navŕtať diery, maľovať steny, silikónovať a špárovať kachličky – naučila sa to v praxi, pri rekonštrukcii vinárstva.