Červené víno
BODEGAS BHILAR PHINCA ABEJERA 2012 0,75L
BODEGAS BHILAR PHINCA ABEJERA 2012 0,75L
Popis produktu
Zloženie: 40% Tempranillo, 40% Graciano, 10% Grenache, 10% Viura.
Na prvý nádych príjemná aróma medu a včelieho vosku, sladké korenie a veľmi zaujímavá aróma "garrigue" (termín pochádzajúci z Francúzska, ktorý označuje divo rastúcu vegetáciu pozdĺž Stredozemného mora a vo víne prezentuje aromatiku zmesi levandule, borievky, tymiánu, rozmarínu a šalvie). Aromatika je postupne výrazne ovocná s náznakmi mandarínkovej kôry. Paleta chutí je vyváženou kombináciou ovocnej šťavnatosti, jemnej triesloviny, komplexnej minerality a iskrivej kyselinky.
Výroba: Hrozno je zbierané ručne a šliapané nohami. Spontánne fermentuje a dozrieva 36 mesiacov v dubovom sude o objeme 500l.
K čomu sa hodí: Vyskúšajte kombináciu s tapasmi plnších chutí, červeným mäsom, jahňacinou či pernatou divinou. Podávajte pri teplote 15 až 16°C, do plnej krásy sa víno rozvinie po min.30 minútach.
O vinárstve
Bodegas Bhilar je malé remeselné vinárstvo v oblasti Rioja Alavesa, ktoré vedú manželia David a Melanie Sampedro.
David pochádza zo starej vinárskej rodiny. Vyštudoval enologickú školu aby zistil, že škola ho naučila vyrábať sterilné a unifikované víno a múdrosť musí hľadať u svojich predkov. Víno sa snaží vyrábať podobne ako jeho starý otec, teda bez skratiek v podobe chemických prípravkov a silnej mechanizácie.
Všetci si mysleli, že David Sampedro sa zbláznil, keď začal s biodynamickým poľnohospodárstvom už v roku 1999. Jeho zarastené, burinou pokryté pozemky vyzerali, že sa dusia. V skutočnosti to bola etapa jeho plánu na oživenie krajiny odstránením chemikálií a opätovným zavedením biodiverzity do jeho viníc. V roku 2014 nahradil traktory koňmi. Z konského chrbta vidíte celý ekosystém, vidíte, či je vinič zdravý a cítite pôdu pod nohami.
David o sebe vraví: "Snažím sa vyrábať terroir víno s dušou a zdielať ho s dobrými ľuďmi."
Ich cieľom je pestovať lokálne odrody viniča a vytvárať vína v súlade s prírodou.
Každé z vín Bhilar má úžasnú eleganciu, sviežosť a náznaky bylinného vplyvu - ucítite tymián, eukalyptus, muškátový oriešok a levanduľu. Nie je to však len o ich biodynamicky vyrobených vínach, ktoré odlišujú Bhilar. Dávidov záväzok k trvalej udržateľnosti presahuje vinice; pivnica a vinárstvo využívajú výhradne solárnu energiu a sú postavené čiastočne v podzemí, aby pomohli regulovať teplotu okolia.
Úspechy:
Produkcia Bodegas Bhilar je veľmi limitovaná, s ich vínami sa ale stretnete v tých najlepších reštauráciach sveta! Napr. v reštaurácii Azrak ocenenej 3 michelinovskými hviezdami a ktorá patrí do TOP 50 reštaurácií sveta. V ponuke je aj v michelinovskej reštaurácii Akkelare v Španielsku, v michelinovskej reštaurácii v New Yorku Casa Mono a v londýnskej Barrafina.
Vedeli ste, že:
- Manželka Melanie pochádza z USA a s Davidom sa spoznali na letisku v Španielsku. O ich spoločnej ceste a láske (aj k vínu) sa môžete dočítať v jej knihe Struggling vines.
- “Struggling vine” (neustále vedúce zápas) je aj Melanin projekt pod značkou Bodegas Bhilar. Viac o ňom si prečítate pri vínach Phinca Hapa blanco a Phinca Hapa tinto
- David je veľkým milovníkom fyzickej záťaže - orba s koňom, beh do kopca alebo cyklistika až do vyčerpania.